fbpx

Gensidigt testamente

Er I gift og har kun fællesbørn, kan I sikre hinanden med 7/8 (87,5%) af arven, i stedet for at den længstlevende ægtefælle deler formuen med børnene, og derfor kun arver 50% af den afdødes formue. Hvis I er gift og har et eller flere særbørn, kan I oprette et gensidigt testamente, så I sikrer, at arven fordeles ligeligt mellem alle børnene. Når der ikke er oprettet testamente, vil jeres fordeling af arven blive forskellig, alt afhængig af, hvem der dør først. Tag stilling til jeres arv og opret et gensidigt testamente mellem ægtefæller.

Hvad er et gensidigt testamente?

Et gensidigt testamente er et juridisk dokument, der oprettes af to personer (typisk ægtefæller eller samboende), hvor de aftaler, hvad der skal ske med deres arv, hvis den ene af dem går bort. Det gensidige testamente indeholder typisk bestemmelser om, hvordan arven skal fordeles mellem de efterladte, og hvordan eventuelle børn skal arve. Det kan også indeholde bestemmelser om, hvem der skal arve den fælles bolig eller andre værdier. 

Ved at oprette et gensidigt testamente kan man sikre, at den længstlevende ægtefælle eller samboende bliver taget vare på, og at ens arv bliver fordelt i overensstemmelse med ens ønsker. Det kan også give en vis tryghed at have styr på arveforholdene, da det kan være en belastning for efterladte at skulle tage stilling til dette i en svær tid. 

Sikr din ægtefælle mest muligt på den korte bane og dine børn på lang sigt

Ofte er det en god idé, at man sikrer sin partner bedst muligt, hvis man skulle gå bort, idet resten af familien herved økonomisk bliver mindst muligt belastet. Den længstlevende ægtefælle har ret til at sidde i uskiftet bo med sine livsarvinger. Dog ønsker mange samtidigt, at førstafdødes særbørn sikres bedst muligt på langt sigt. 

Tag stilling til dette i dit testamente. TestaViva stiller spørgsmålene, så du er sikker på, at du forholder dig til det. 

Hvem arver dig?

Hvis I lever i et ægteskab uden testamente, vil arven som udgangspunkt tilfalde ægtefællen og børnene.   

Ægtefæller med børn
Hvis du er gift og har børn, er det vigtigt at tage stilling til arvespørgsmål. Som udgangspunkt arver din ægtefælle og børnene hver 50% af din formue, men ved at oprette et testamente kan du sikre, at din ægtefælle arver mest muligt. Ved at vælge at give din ægtefælle mulighed for at leve videre efter dig uden at skulle skifte bo, kan du give en ekstra tryghed i en svær tid. 

Et testamente giver også mulighed for at bestemme, hvem der skal have formuen, når den længstlevende går bort. Du kan også fremtidssikre arven ved at give særeje til dine børn og andre arvinger. Endvidere kan du via et børnetestamente tilkendegive, hvem der skal være værge for dit/dine barn/børn i tilfælde af tidlig død. 

Det er vigtigt at være opmærksom på, at hvordan formuen fordeles, afhænger af, hvordan den “ejes” af dig. Derfor kan det være en god idé at få professionel rådgivning for at sikre, at du tager de rigtige valg og opretter et testamente, der passer til dine ønsker og behov. 

Ægtefæller uden børn
Testamentet er især vigtigt for ægtefæller uden børn, da de ikke har de samme arveregler som ægtefæller med børn. 

Hvis der ikke oprettes et testamente, vil den længstlevende ægtefælle arve alt efter den afdøde ægtefælle. Hvis den længstlevende ægtefælle også dør uden at have oprettet et testamente, vil formuen gå til arvingerne efter den længstlevende ægtefælle i henhold til arveloven. 

Med et testamente kan ægtefæller uden børn sikre, at deres formue fordeles på den ønskede måde efter den ene ægtefælles død. Der kan f.eks. fastsættes, at formuen skal deles mellem familiemedlemmer, venner eller velgørende organisationer. 

Derudover kan et testamente også omfatte ønsker vedrørende begravelse eller kremering samt udpegning af en eksekutor, som skal sørge for, at testamentets ønsker bliver opfyldt. 

Det er vigtigt at huske på, at et testamente kun gælder for den ene ægtefælles formue. Den anden ægtefælles formue skal stadig følge arveloven, medmindre der oprettes et gensidigt testamente. 

TestaViva hjælper dig nemt og sikkert igennem det hele. 

Du kan finde et overblik over de forskellige familiekonstellationer her og se, hvordan arven fordeles uden et testamente. 

Hvordan opretter jeg et gensidigt testamente?

TestaViva har udviklet en skabelon, der giver dig mulighed for nemt og enkelt at oprette et testamente online, der er tilpasset dine ønsker og personlige profil. Ved at anvende vores skabelon stiller vi dig en række spørgsmål på samme måde, som en advokat eller jurist ville gøre, så du kan sikre, at dit testamente er juridisk gyldigt og opfylder dine behov. Uanset om du opretter dit testamente igennem TestaViva eller via en advokat, er det juridisk gyldigt og vil blive respekteret som sådan. Klik her for at gå til testamente

Hvornår er testamentet gyldigt?

For at et testamente skal være juridisk gyldigt, skal det enten noteres af en notar eller underskrives af to vitterlighedsvidner. Der er dog særlige regler for nødtestamenter og vidnetestamenter

Hvis du selv har udarbejdet et testamente derhjemme og underskrevet det, er det ikke gyldigt. Det skal altid underskrives i henhold til de strenge regler for notar- eller vidnetestamenter. 

Hos TestaViva sikrer vi, at gyldighedsbetingelserne for testamenter er opfyldt, uanset om du vælger at oprette et notar- eller vidnetestamente. Der er dog andre regler for børne– og indbotestamenter.

Er du sikret juridisk?

Hos TestaViva kan du teste hvilke juridiske dokumenter du bør have. Tag testen og svar på enkelte spørgsmål omkring din livssituation for at blive klogere på hvilke juridiske dokumenter du bør have.