Hjem > Produkter > Samejeoverenskomst
Samejeoverenskomst
Alle, der køber en ejendom sammen, bør lave en samejeoverenskomst – uanset om man er ægtefæller, kærester, venner eller søskende. På denne side finder du alt, hvad du har brug for at vide om en samejekontrakt.
Indholdsfortegnelse
Hvad er en samejeoverenskomst?
En samejeoverenskomst er en skriftlig aftale mellem to eller flere personer, der ejer en ejendom, en lejlighed eller et stykke jord sammen. Samejeoverenskomsten fastlægger ejerforholdene mellem ejerne og beskriver, hvordan ejendommen skal forvaltes og vedligeholdes. Kontrakten kan også indeholde bestemmelser om, hvordan ejendommen skal sælges eller pantsættes, samt hvordan eventuelle uenigheder mellem ejerne skal håndteres.
Samejeoverenskomst kan være en fordel at have, da det kan være med til at forebygge konflikter og uenigheder mellem ejerne. Det er vigtigt at læse og forstå samejeoverenskomsten grundigt, før den underskrives. Det er derfor en god ide, at få professionel rådgivning, inden man går i gang med en samejeoverenskomst.
Hvis I er gift, skal I dog være særlig opmærksomme på, at samejeoverenskomster ikke er anvendelige for ægtepar. I kan i stedet overveje en ægtepagt.
Hvad indeholder en samejeoverenskomst?
Samejeoverenskomsten er med til at skabe klarhed omkring rettigheder og pligter for de to parter, der ejer en bolig sammen. Det er vigtigt at have en samejeoverenskomst, da det kan beskytte begge parter mod uenigheder og tvister, som kan opstå i forbindelse med boligens ejerskab og brug.
I samejeoverenskomsten kan man også aftale, hvordan udgifterne til boligen skal fordeles, herunder betaling af fællesudgifter, reparationer og vedligeholdelse. Det kan være en god idé at tage stilling til disse forhold på forhånd, da det kan spare begge parter for eventuelle uenigheder senere hen.
Det er også en god idé at opdatere samejeoverenskomsten løbende, hvis der sker ændringer i forholdet mellem de to parter, f.eks. hvis der bliver indgået ægteskab eller hvis der tilkommer børn. På den måde kan man sikre sig, at samejeoverenskomsten altid afspejler de aktuelle forhold mellem de to parter.
Hvorfor bør man oprette en samejeoverenskomst?
Penge kan ofte medføre splid i venskaber. Det gælder også mellem kærester og ægtefæller, hvis der kommer en dag, hvor I ikke skal være sammen længere.
Med en samejeoverenskomst indgår I en aftale om, hvordan ejendommen skal deles. Det er altid lettere at acceptere en deling, når man selv har været med til at indgå aftalen. Med en samejeoverenskomst er der ikke noget at diskutere, og derfor er der større chance for, at I kan bevare en god relation.
Er I gift, er der lovregler, der kan hjælpe til afklaring om, hvem der skal have jeres fælles bolig, hvis I går fra hinanden.
Det er mere vanskeligt for kærester og venner, som køber bolig sammen. Derfor er det altid en god ide at tage højde for det tilfælde, at samejet skal ophøre – og herunder få klarhed over hvem der skal have lov til at overtage boligen – og på hvilke vilkår.
TestaViva har gjort det nemt og enkelt at oprette en samejekontrakt. Vi stiller de relevante spørgsmål, om hvordan I ønsker samejet skal være. Ud fra det bliver samejeoverenskomsten lavet.
Hvem har brug for den - og hvorfor?
Uanset om I er gift, venner, kærester eller har en fjerde relation, bør I oprette en samejeoverenskomst, når I køber bolig sammen. Er I gift, kan der dog være behov for at understøtte samejeoverenskomsten med en ægtepagt, hvis I gerne vil sikre, at den part der har indskudt mest, også får denne del med sig, hvis I ikke skal være sammen længere.
Derudover er der nogle lovregler, der kan have indflydelse på, hvem der skal have lov til at blive i boligen, hvis I er gift. Det kan eksempelvis være det tilfælde, hvor I beslutter i samejeoverenskomsten, at manden skal få boligen, hvis I skal skilles. Har I børn ved skilsmissen, og er det hustruen, der får bopælsretten til børnene, så kan retten bestemme, at hustruen eksempelvis skal have lov at blive i boligen – selvom samejeoverenskomsten siger noget andet.
En bolig kan fx være en lejlighed eller et helårshus, men det kan også være et sommerhus eller en feriebolig. Og uanset om du køber bolig med familie eller venner, er det altid trygt for jer at få lavet en samejeoverenskomst.
Med en samejeoverenskomst kan I undgå uvenskaber under samejet, og det bliver nemmere for jer den dag, I evt. skal sælge boligen.
Konsekvenserne uden en samejeoverenskomst
Hvis I skal sælge jeres bolig, og I ikke har lavet en samejeoverenskomst, skal I blive enige om, hvordan, hvornår og hvor meget I sælger boligen for. Hvis I ikke kan komme til enighed, kan dette have både personlige og økonomiske konsekvenser. I værste fald vil huset skulle sælges på auktion igennem skifteretten, hvilket vil medføre voldsomme omkostninger for begge parter.
Hvordan laver man en samejeoverenskomst?
Det er nemt at oprette en samejeoverenskomst hos TestaViva. Når I opretter en samejeoverenskomst på vores platform via vores selvbetjeningsløsning, får I ét spørgsmål ad gangen, som I skal besvare. Ved hvert af spørgsmålene er der indsat en informationsboks, som guider jer. I modtager således skriftlig vejledning igennem hele processen.
Hvornår bør man lave en samejeoverenskomst?
Det bedste, I kan gøre, er at lave jeres samejeoverenskomst, når I køber jeres fælles bolig. Dermed har I styr på, hvem der indskyder hvad – og I har klarhed over jeres fælles spilleregler om samejet.
Desuden er det en god idé at lave jeres samejeoverenskomst, mens I stadig er gode venner. Hvis I på et tidspunkt bliver uvenner, kan det være en udfordring at få lavet en samejeoverenskomst, hvor begge parter er enige og tilfredse med resultatet.
Hvornår træder den i kraft?
Man kan sige, at en samejekontrakt træder i kraft, idet man underskriver den. Da der er flere elementer i sådan et dokument, vil der også være flere tidspunkter, for hvornår hvert punkt får sit virke.
Har man i samejeoverenskomsten aftalt spilleregler, der skal virke under hele samejet, har disse punkter allerede deres aktualitet, når underskrifterne er sat. Aftaler, om hvordan man skal sælge boligen, træder derimod først i kraft den dag, boligen skal sælges.
Hvornår er en samejeoverenskomst gyldig?
En samejeoverenskomst skal kun underskrives af begge parter for at blive juridisk gyldig. Hos TestaViva behøver I ikke at printe den ud – I kan blot hver især underskrive den med NemID.
Få styr på jeres samejeoverenskomst
Hos TestaViva er der noget for alle. Vælg mellem en selvbetjeningsløsning, juridisk tjek eller komplet juridisk rådgivning.
Fra 900,-
Vælg den rigtige løsning for dig
Priser
Selvbetjening
For dig som selv vil oprette dokument via selvbetjening.
900,-
Med TestaVivas selvbetjeningspakke har du som bruger mulighed for at oprette dine juridiske dokumenter via vores digitale platform. Du vil blive guidet hennem processen, og du styrer selv tempo og tidspunkt.
Juridisk tjek
En jurist tjekker dit dokument & sikrer, at alt er korrekt.
2.000,-
Du får 15 minutters telefonisk juridisk tjek af dit dokument med en jurist, der sikrer, at alt er korrekt. Før mødet skal du have udfyldt dokumentet. Får du brug for yderligere hjælp, kan du tilkøbe en grundigere og længere personlig rådgivning.
Udvidet rådgivning
En jurist sikre at dokumentet er tilpasset og skræddersyet
3.250,-
Du modtager en personlig udvidet rådgivning af en jurist med udgangspunkt i dit juridiske dokument. Med denne pakke sikrer du dig, at dine dokumenter er tilpasset og skræddersyet din præcise livssituation og dit behov.