fbpx

Hjem > Produkter > Arveforskud

Arveforskud i 2024

Arveforskud er for dig, der ønsker at give dine arvinger forskud på den arv, der venter dem, når du er gået bort. Her får du hjælp til hvordan du laver et arveforskud.

Indholdsfortegnelse

Hvad er et arveforskud?

Et arveforskud er et juridisk dokument, som giver dig mulighed for at give dine arvinger forskud på den arv de forventeligt vil modtage. De vil altså modtage arv, mens du stadig er i live. Du kan som udgangspunkt kun give arveforskud til dine legale arvinger, altså din ægtefælle og dine børn. Såfremt du ønsker at give arveforskud til for eksempel dine børnebørn, kræver det, at de er tilgodeset i et testamente.

Et arveforskud vil blive modregnet i den arv dine arvinger senere skal modtage ved din død. Arveforskuddet adskiller sig derved fra gaver, der ikke modregnes i arven. Et arveforskud kan derfor være en god idé, hvis du har flere børn og ønsker at hjælpe et eller flere af dem økonomisk, men samtidig ikke vil gøre forskel på dem.

Hvordan giver jeg et arveforskud?

Det anbefales generelt at udarbejde en skriftlig aftale om et arveforskud, selvom der ikke er nogen formkrav forbundet med at give et arveforskud ifølge Arveloven. Dette skyldes, at det ellers kan opstå tvivl om, hvorvidt der er tale om et arveforskud eller en gave. Hvis der opstår tvivlsspørgsmål, vil en dommer uden beviser for det modsatte antage, at der er tale om en gave.

 

Dette kan skabe problemer, hvis giveren af arveforskuddet ønsker at undgå forskelsbehandling ved bodelingen, når giveren engang går bort. Hvis beløbet bliver anset som en gave, vil det nemlig ikke blive fratrukket fra arven, når arven skal fordeles. Dette kan give modtageren af arveforskuddet en utilsigtet fordel.

Arveforskud eller gave?

En væsentlig forskel mellem et arveforskud og en gave er, hvordan de behandles i forhold til arveloven. Et arveforskud er en gave, der gives i levende live til en arving, og som i modsætning til en almindelig gave vil blive fratrukket ved den endelige arvefordeling, når giveren går bort. Med andre ord bliver beløbet fratrukket modtagerens endelige arv, og det kan bidrage til at skabe lige forhold mellem arvingerne.

En gave derimod er en overdragelse af formue eller ejendom uden nogen forpligtelser eller krav om tilbagebetaling. Gaven vil ikke blive fratrukket ved arvefordelingen, og den kan derfor medføre, at nogle arvinger modtager mere end andre.

Det er vigtigt at skelne mellem de to, da det kan have stor betydning for arvefordelingen. Hvis man ønsker at give en gave, kan det være en fordel at udarbejde en skriftlig aftale i form af et gavebrev, for at undgå senere tvivl om, hvorvidt der var tale om en gave eller et arveforskud.

Årsager til at lave en aftale om et arveforskud

Når man ønsker at give et arveforskud til en person, kan en skriftlig aftale om arveforskud give en række fordele for både arveladeren og arvingen. For det første fungerer den som dokumentation eller bevis for, at det er et arveforskud og ikke en gave, der er blevet givet. Dette kan være vigtigt, hvis der senere opstår tvivl om, hvad der er blevet givet.

For det andet fastsætter en skriftlig aftale om arveforskud de nærmere vilkår for arveforskuddet, herunder også hvem der skal betale en eventuel gaveafgift. Det kan derfor være en god idé at lave en skriftlig aftale, så der ikke senere opstår uenigheder om betalingen af gaveafgiften.

Endelig giver en skriftlig aftale om arveforskud arveladeren mulighed for at bestemme, at arveforskuddet skal være modtagerens særeje. Dette betyder, at hvis modtageren senere bliver gift, så vil arveforskuddet ikke blive delt med en eventuel ægtefælle ved separation eller skilsmisse.

Det er derfor en god idé at udarbejde en skriftlig aftale om arveforskud, hvis man ønsker at sikre sig, at det bliver behandlet korrekt ved arvefordelingen og undgå eventuelle tvister og misforståelser.

Må begge forældre give arveforskud?

Ja, begge forældre har ret til at give arveforskud til deres børn. Dog kan det være en god idé at tage højde for de samlede beløbsgrænser for arveforskud, da der er en årlig grænse for, hvor meget en person kan modtage i arveforskud fra hver af sine forældre uden at skulle betale gaveafgift. Hvis både mor og far giver arveforskud til deres børn, vil grænserne blive fordoblet. Det er derfor en god idé at undersøge nærmere, hvordan reglerne om arveforskud og gaveafgift fungerer, før man beslutter sig for at give arveforskud.

Hvor meget må man give i arveforskud i 2024?

Afgiftsmæssigt behandles arveforskud ligesom gaver – Der kan gives et afgiftsfrit arveforskud på op til 74.100 kr om året i år 2024. Større arveforskud skal der betales afgift på 15%.

Satser pr. person i 2024

Ægtefæller – ubegrænset

Børn og børnebørn 74.100 kr

Svigerbørn 25.900 kr

Søskende – intet

Hvert barn kan således modtage 2x 74.100 kr afgiftsfrit arveforskud pr. forældre pr. år.

Hvad du ellers kan bestemme i et arveforskud

Ud over at dokumentere, at der er tale om et arveforskud, kan der også i arveforskudskontrakten træffes bestemmelse om, at arvingen modtager arveforskuddet som dennes særeje. På den måde sikrer du, at pengene ikke senere vil skulle indgå i en bodeling, hvis arvingen skal skilles.

Eksempel på arveforskud i 2024

Du har 4 børn. Dit ene barn skal købe ejerlejlighed, og har brug for hjælp til udbetalingen på 200.000 kr. Du giver derfor et arveforskud på 200.000 kr. De første 74.100 kr. skal ikke beskattes. De resterende 125.900 kr. skal der betales 15% i afgift af. Det vil sige, at arvemodtageren skal betale 18.885 kr. i afgift til staten ved modtagelsen af arveforskuddet.

Få styr på dit arveforskud

Skal TestaViva hjælpe dig med et arveforskud? Klik på knappen herunder for at booke et møde med en jurist

Har du brug for juridisk tjek?

Du får 15 minutters telefonisk juridsk tjek af dit dokument med en jurist,
der sikrer, at alt er korrekt.

Priser

Book møde med jurist

Få en jurist til at udarbejde dit dokument.

3.250,-

Vil du gerne opnå fuld tryghed ved oprettelsen af dit juridiske dokument? Book et møde med en af vores jurister og vær sikker på at dit dokument bliver lavet juridisk korrekt. 

Bliv ringet op

Snak med en af vores dygtige kunderådgivere

Ønsker du en dybdegående forklaring om gavebrev og hvordan det kan hjælpe dig? Udfyld nedenstående formular, så kan vi arrangere en samtale med en af vores dygtige kunderådgivere, der vil besvare alle dine spørgsmål og give dig en grundig forklaring af produktet og dets fordele. Vi ser frem til at høre fra dig!