fbpx

Hjem > Produkter > Begunstigelseserklæring

Begunstigelseserklæring

Hvem skal modtage din pension og forsikringer, når du går bort? Pension og forsikring udgør en stor andel af mange danskeres formuer. Dog skal man huske på, at de ikke indgår i et testamente. 

Med en begunstigelseserklæring kan du bestemme, hvem der skal modtage din pension og forsikringer, hvis du går bort før tid. Læs mere på denne side. 

Indholdsfortegnelse

Hvad er en begunstigelseserklæring?

En begunstigelseserklæring er et dokument, hvori du skriver, hvem der skal modtage din pension og forsikringer. Det er en mulighed for selv at vælge, hvem der ved din død skal modtage udbetalinger fra forsikring- og pensionsselskaber. Din pension og forsikringer indgår nemlig ikke i et testamente. 

Ved død står de efterladte tilbage med sorgen og tabet. En efterladt ægtefælle står desuden tilbage med en konto, der er spærret – alle afdødes konti bliver automatisk spærret ved død. 

Udbetaling af disse midler kan være en længere proces. Er boet eksempelvis skattepligtigt, kan sagsbehandling tage over et år på grund af skattemæssige fradragsmuligheder. Men er der indsat personer til at modtage en forsikring eller pension, udbetales disse midler direkte af selskabet til begunstigede uden om boet, hvilket betyder en væsentlig hurtigere proces. 

Hvorfor bør du oprette en begunstigelseserklæring?

Hvis du har en ordning, der bliver udbetalt i tilfælde af død – eksempelvis gruppelivsforsikring(er) eller pensionsopsparing(er) – bør du have en begunstigelseserklæring. En begunstigelseserklæring opretter du for din og dine kæres skyld. Der er overordnet set tre gode grunde til at lave en begunstigelseserklæring: 

 

 1. Med en begunstigelseserklæring bestemmer du helt selv, hvem der skal have din pension og livsforsikringer, den dag du går bort. 

 2. Når du har lavet en begunstigelseserklæring, får dine kære udbetalt formuen fra pension og forsikringer med det samme. 

 3. Pengene er kreditorbeskyttede. Det betyder, at hvis modtagerne af din pension og forsikringer har gæld, kan kreditorerne ikke komme efter dem i forhold til den formue, de får fra din pension og forsikringer. Det gælder også, hvis du har en gæld, når du går bort: I sådan et tilfælde kan kreditorerne heller ikke komme efter dine penge, hvis pengene står i pension og forsikringer. 
  Læs mere om hvordan du beskytter din formue fra kreditor her. 

Hvem kan man begunstige?

Du kan indsætte, hvem du ønsker i din begunstigelseserklæring. Du kan skrive det ind på forskellige måder. Enten kan du skrive, at det er dine ”nærmest pårørende”, der skal modtage din(e) pension(er) og forsikring(er), eller du kan skrive personer ind ved deres navn. Du skal være opmærksom på, at dine ordninger er født med betegnelsen “nærmeste pårørende”. 

Hvis du skriver ”nærmest pårørende” vil arverækkefølgen være således: 

 

 1. Ægtefælle/registreret partner/samlevende i ægteskabslignende forhold, hvor et af følgende gælder: Ved dødsfaldet har I boet sammen i to år, eller ved dødsfaldet bor I sammen og har, har haft eller venter barn sammen 
 2. Børn 
 3. Arvinger ifølge testamente 
 4. Hvis der ikke er testamente, vil øvrige arvinger efter arveloven blive begunstigede (forældre, bedsteforældre) 
 5. I det tilfælde, at der ingen arvinger er, vil pengene blive udbetalt til boet 

 

Der er flere forskellige former for begunstigelse, og vi anbefaler derfor, at du overvejer dine muligheder. Det kan have store økonomiske konsekvenser for dine efterladte. Hvem du vil indsætte på din begunstigelseserklæring, blander TestaViva sig ikke i, men vi vil gerne sikre, at du forstår, hvem du indsætter, og hvilke økonomiske konsekvenser det har. 

Læs mere om hvem du kan begunstige her. 

Konsekvenser uden begunstigelseserklæring

Hvis du ikke har lavet en begunstigelseserklæring, er det automatisk dine ”nærmeste pårørende”, der modtager formuen fra din pension og forsikringer den dag, du går bort. Dine ”nærmeste pårørende” er i nedenstående rækkefølge: 

 

 1. Ægtefælle/registreret partner/samlevende i ægteskabslignende forhold, hvor et af følgende gælder: Ved dødsfaldet har I boet sammen i to år, eller ved dødsfaldet bor I sammen og har, har haft eller venter barn sammen 
 2. Børn 
 3. Arvinger ifølge testamente 
 4. Hvis der ikke er testamente, vil øvrige arvinger efter arveloven blive begunstigede (forældre, bedsteforældre) 
 5. I det tilfælde, at der ingen arvinger er, vil pengene blive udbetalt til boet 

Hvordan laver man en begunstigelseserklæring?

Hos TestaViva kan du nemt oprette en begunstigelseserklæring. Hvis du endnu ikke har en profil på TestaViva.dk, opretter du en profil. På din profil vælger du, at du vil oprette en begunstigelseserklæring. Når du opretter en begunstigelseserklæring på vores platform via vores selvbetjeningsløsning, får du ét spørgsmål ad gangen, som du skal besvare. Ved hvert af spørgsmålene er der indsat en informationsboks, som guider dig. Du modtager således skriftlig vejledning igennem hele processen. 

Hvornår skal man lave den?

Det er aldrig for tidligt at lave en begunstigelseserklæring. Ligesom med et testamente, er det rart at have styr på, hvem der skal modtage ens formue, så det ligger klart sort på hvidt den dag, det bliver aktuelt. Derfor anbefaler vi hos TestaViva, at du opretter en begunstigelseserklæring – hellere i dag end i morgen. 

Hvornår træder den i kraft?

En begunstigelseserklæring træder i kraft den dag, du går bort. Det betyder, at dem, du har indsat i begunstigelseserklæringen, får formuen fra din pension og forsikringer udbetalt. 

Beskyt formuen for de begunstigede

Via begunstigelseserklæringer kan du træffe de samme bestemmelser om særeje og båndlæggelse for den begunstigede, som du kan træffe for arven i dit testamente. 

Hvis du fx vil begunstige et af dine voksne børn, som er gift, kan du vælge, at begunstigelsen skal holdes uden for ægteparrets fælleseje. Dermed hjælper du dit barn – som ellers kunne have svært ved at tale med ægtefællen om, at arven fra mor eller far ikke skal indgå i fællesejet. Læs mere om særeje og båndlæggelse her. 

Hvordan ophæver man en begunstigelseserklæring?

Skifter du mening, og vil du gerne ændre en begunstigelseserklæring, skal du blot oprette en ny erklæring. Den nye erklæring vil erstatte den gamle.  

Gyldighedskrav

Når du har oprettet din begunstigelseserklæring hos TestaViva, bliver den juridisk gyldig ved, at du underskriver den digitalt, og den sendes til det pågældende selskab og indsættes på ordningen. 

Få styr på en begunstigelseserklæring

Skal TestaViva hjælpe dig med en begunstigelseserklæring? Klik på knappen herunder for at booke et møde med en jurist

Har du brug for juridisk tjek?

Du får 15 minutters telefonisk juridsk tjek af dit dokument med en jurist,
der sikrer, at alt er korrekt.

Priser

Book møde med jurist

Få en jurist til at udarbejde dit dokument.

1999,-

Vil du gerne opnå fuld tryghed ved oprettelsen af dit juridiske dokument? Book et møde med en af vores jurister og vær sikker på at dit dokument bliver lavet juridisk korrekt. 

Bliv ringet op

Snak med en af vores dygtige kunderådgivere

Ønsker du en dybdegående forklaring om begunstigelseserklæring og hvordan det kan hjælpe dig? Udfyld nedenstående formular, så kan vi arrangere en samtale med en af vores dygtige kunderådgivere, der vil besvare alle dine spørgsmål og give dig en grundig forklaring af produktet og dets fordele. Vi ser frem til at høre fra dig!