fbpx

Hjem > Produkter > Gavebrev

Gavebrev

Et gavebrev er et dokument, hvori det angives, at én person giver en gave (ofte en større gave) til en anden person. Et gavebrev kan laves til at angå pengebeløb eller fysiske aktiver.

Indholdsfortegnelse

Hvad er et gavebrev?

Et gavebrev dokumenterer, at en person har givet en anden en større gave, og kan indeholde vilkår for modtagelse af gaven. Det kan f.eks. specificeres i gavebrevet, at gaven skal være særeje for modtageren, og dermed ikke deles med vedkommendes ægtefælle i tilfælde af skilsmisse.

Gavebrevet angiver også, hvem der skal anmelde gaven og betale eventuel gaveafgift til SKAT.

Hvis du ønsker at give en gave til et af dine børn, men vil undgå at give dem en fordel i forhold til arv, kan du overveje at give et arveforskud i stedet for at udstede et gavebrev.

Hvem kan modtage et gavebrev?

Gavebreve er en effektiv måde at give gaver til nært relaterede personer. Gavebreve kan gives til følgende personer i relation til dig: Børn, adopterede børn, stedbørn, børnebørn og plejebørn. Derudover kan gavebreve også gives til din partner, herunder ægtefælle, samlever i mere end to år, samlever med fælles børn og dine svigerbørn. Endelig kan gavebreve også gives til dine forældre. Det er dog vigtigt at bemærke, at personer under en vis alder normalt kræver en værges eller forældres godkendelse for at modtage et gavebrev.

Hvad indeholder dokumentet?

Du kan indsætte, hvem du ønsker i din begunstigelseserklæring. Du kan skrive det ind på forskellige måder. Enten kan du skrive, at det er dine ”nærmest pårørende”, der skal modtage din(e) pension(er) og forsikring(er), eller du kan skrive personer ind ved deres navn. Du skal være opmærksom på, at dine ordninger er født med betegnelsen “nærmeste pårørende”. 

Hvis du skriver ”nærmest pårørende” vil arverækkefølgen være således: 

 

  1. Ægtefælle/registreret partner/samlevende i ægteskabslignende forhold, hvor et af følgende gælder: Ved dødsfaldet har I boet sammen i to år, eller ved dødsfaldet bor I sammen og har, har haft eller venter barn sammen 
  2. Børn 
  3. Arvinger ifølge testamente 
  4. Hvis der ikke er testamente, vil øvrige arvinger efter arveloven blive begunstigede (forældre, bedsteforældre) 
  5. I det tilfælde, at der ingen arvinger er, vil pengene blive udbetalt til boet 

 

Der er flere forskellige former for begunstigelse, og vi anbefaler derfor, at du overvejer dine muligheder. Det kan have store økonomiske konsekvenser for dine efterladte. Hvem du vil indsætte på din begunstigelseserklæring, blander TestaViva sig ikke i, men vi vil gerne sikre, at du forstår, hvem du indsætter, og hvilke økonomiske konsekvenser det har. 

Læs mere om hvem du kan begunstige her. 

Hvad indeholder dokumentet?

Når du giver en gave til en person, er det en god idé at oprette et gavebrev for at undgå usikkerhed omkring gaven i fremtiden. Et gavebrev dokumenterer, at der er givet en gave, og ikke et lån, og kan være nyttigt som dokumentation, hvis SKAT skulle kræve det.

Med vores gavebrev-skabelon kan du oprette et dokument, der indeholder vigtige oplysninger, herunder beskrivelsen af gavens størrelse eller type, muligheden for at give gaven som særeje, og muligheden for at give gaver til mindreårige. Der er også plads til personlige oplysninger og underskrifter fra dig og modtageren af gaven. For at oprette dette dokument kan du booke et telefonmøde med en af vores jurister. Under mødet vil juristen hjælpe dig med at udfylde dokumentet over telefonen, samtidig med at du får juridisk rådgivning omkring, hvad der er bedst for dig og dine ønsker.

Hvornår er et gavebrev gyldigt?

Du skal blot underskrive og datere dit gavebrev, hvorefter det er juridisk gyldigt. Det er et gyldighedskrav, at gavebrevet bliver overdraget inden eller samtidig med gaven.

Få styr på dit gavebrev

Skal TestaViva hjælpe dig med et gavebrev? Klik på knappen herunder for at booke et møde med en jurist

Har du brug for juridisk tjek?

Du får 15 minutters telefonisk juridsk tjek af dit dokument med en jurist,
der sikrer, at alt er korrekt.

Priser

Book møde med jurist

Få en jurist til at udarbejde dit dokument.

1.500,-

Vil du gerne opnå fuld tryghed ved oprettelsen af dit juridiske dokument? Book et møde med en af vores jurister og vær sikker på at dit dokument bliver lavet juridisk korrekt. 

Bliv ringet op

Snak med en af vores dygtige kunderådgivere

Ønsker du en dybdegående forklaring om gavebrev og hvordan det kan hjælpe dig? Udfyld nedenstående formular, så kan vi arrangere en samtale med en af vores dygtige kunderådgivere, der vil besvare alle dine spørgsmål og give dig en grundig forklaring af produktet og dets fordele. Vi ser frem til at høre fra dig!