Køber I fast ejendommen sammen, bør I lave en samejekontrakt!

Alle, der køber en ejendom sammen, bør lave en samejekontrakt. Det gælder, uanset om I er ægtefæller, kærester, venner eller søskende. Ægtefæller er dog bedre beskyttet ved lovregler end de andre relationer.

En samejekontrakt betyder:

  • I får afklaret, hvilke regler der skal gælde for samejet.
  • I aftaler på forhånd, hvem der skal kunne overtage ejendommen, hvis I en dag ikke skal eje den sammen længere.
  • I aftaler spillereglerne på alle fronter – hvem betaler hvad? Var indskuddet et lån? Hvem skal gøre hvad? Hvornår og hvordan skal ejendommen sælges?

Bevar relationen

Penge kan ofte medføre splid i venskaber. Det gælder også mellem kærester og ægtefæller, hvis der kommer en dag, hvor I ikke skal være sammen længere.

Med en samejekontrakt indgår I en aftale om, hvordan ejendommen skal deles. Det er altid lettere at acceptere en deling, når man selv har været med til at indgå aftalen. Med en samejekontrakt er der ikke noget at diskutere, og derfor er der større chance for, at I kan bevare en god relation.

Klare retningslinjer, imens I ejer boligen

I kan i samejekontrakten anføre, hvordan udgifterne til drift og vedligeholdes skal fordeles. I kan også anføre, hvordan boligen skal værdifastsættes. Skal det fx være gennemsnittet af 2 ejendomsmægleres vurdering? I kan også vælge, hvem der skal bære omkostninger til vurdering, tilstandsrapport mm.

Hvem skal have boligen, hvis I må skilles?

Er I gift, er der lovregler, der kan hjælpe til afklaring om, hvem der skal have jeres fællesbolig, hvis I går fra hinanden.

Det er mere vanskeligt for kærester og venner, som køber bolig sammen. Derfor er det altid en god ide at tage højde for det tilfælde, at samejet skal ophøre, og at få klarhed over, hvem der skal have lov til at overtage boligen – og på hvilke vilkår. TestaViva har gjort det nemt og enkelt at oprette en samejekontrakt. Vi stiller de relevante spørgsmål om, hvordan I ønsker samejet skal være, og ud fra det bliver samejekontrakten lavet.