Hvis I er flere, der ejer en virksomhed sammen. Så er det vigtigt at I får lavet en ejeraftale der beskriver hvordan ejerskabet i selskabet er sat sammen. Det kan få store konsekvenser for virksomheden og ejerne af virksomheden, hvis der ikke er en struktureret fordeling af ejerskabet i selskabet. Med TestaViva kan I nemt få oprettet en ejeraftale til jeres selskab.
Lav i eget tempo, eller få hjælp af en jurist
Spar penge som kunde hos en af vores samarbejdspartnere
Opret en ejeraftale hurtigt og effektivt hos TestaViva
I samarbejde med…
En ejeraftale er en anpartshavereoverenskomst eller aktionæroverenskomst. Det er en aftale skabt mellem virksomhedens ejere. Ejeraftalen beskriver hvordan ejerskabet af et kapitalselskab (anpartselskab eller aktieselskab) skal fungere.
Ejeraftalen indeholder hvad der skal ske, hvis der opstår uenighed blandt virksomhedens ejere, og hvordan disse uenigheder bliver løst.
Beskyt jeres investeringer:
Du og dine medstiftere investerer betydelige ressourcer i selskabet, både i form af tid og penge. Hvis virksomheden bliver en succes, kan dens værdi stige markant. Det er derfor afgørende at have klare retningslinjer for, hvordan ejerskabet skal administreres, især i tilfælde af salg af selskabet eller ejerandele.
Forebyg konflikter:
En ejeraftale kan minimere risikoen for fremtidige stridigheder ved at skabe klare rammer for konfliktløsning. Aftalen sikrer gennemsigtighed omkring ejerskabet og fastlægger regler for, hvordan potentielle konflikter skal håndteres. Dette kan være med til at undgå mange uenigheder på både kort og lang sigt.
Tilpas aftalens behov:
Det er vigtigt at udarbejde en ejeraftale, der afspejler de specifikke forhold i jeres selskab. Ved at benytte TestaViva kan I få en skræddersyet og juridisk bindende ejeraftale, der passer præcis til jeres behov. Dette er ofte ikke tilfældet med de standardaftaler og skabeloner, der frit findes på nettet.
Der ingen regler for, at man skal indgå en ejeraftale i en virksomhed eller at man skal overholde den. Dog er vigtigt at have det juridisk på plads, når man starter en virksomhed. Sådan så alle i selskabet er klar over regelsættet og hvad der sker ved eventuelle uenigheder. Derved får I skabt et godt grundlag for jeres virksomhed i fremtiden.
Der er ingen standardregler for, hvad en ejeraftale skal indeholde. Det er op til jer at beslutte, hvilke punkter der er vigtigst for jeres virksomhed. Hos TestaViva bliver ejeraftalen udformet efter jeres specifikke ønsker og behov. Nogle af de centrale områder, der kan reguleres, inkluderer:
Ledelse af selskabet
Hvordan skal den daglige ledelse foregå? Skal der være en bestyrelse, og hvem skal indgå i ledelsen?
Beslutningsprocesser
Hvilke beslutninger kræver flertal blandt ejerne, og hvilke skal træffes med fuld enighed?
Optjening af ejerskab over tid
Skal ejere kunne optjene ejerandele gennem deres arbejde i virksomheden for at sikre deres fortsatte deltagelse og motivation?
Udbyttepolitik
Hvornår kan virksomheden begynde at udbetale udbytte? Skal der være en periode, hvor udbytteudbetaling er begrænset, eller skal udbetaling først ske, når en bestemt egenkapital er nået?
Forkøbsret
Skal eksisterende ejere have førsteret til at købe ejerandele, hvis en medejer ønsker at sælge sine andele og træde ud af virksomheden?
Medsalgsret (Tag-Along)
Skal øvrige ejere have ret til at sælge deres ejerandele, hvis en større del af selskabet sælges til en ekstern køber?
Medsalgspligt (Drag-Along)
Kan mindretalsejere blive tvunget til at sælge deres ejerandele, hvis en majoritet af selskabet sælges til en ekstern køber?
Konkurrenceklausul
Er det tilladt for ejerne at investere i, rådgive eller arbejde for andre virksomheder, der driver konkurrerende forretning?
En deadlock-klausul kan inkluderes i ejeraftaler som en forsikring mod total stilstand i tilfælde af uenighed blandt ejerne. For eksempel, hvis to ejere hver ejer 50% og ikke kan blive enige om et grundlæggende spørgsmål, risikerer virksomheden at blive handlingslammet.
Ved at tilføje en deadlock-klausul kan man bestemme, hvad der skal ske i en sådan situation. Det fungerer som en nødforanstaltning i ejeraftalen for at sikre, at virksomheden ikke forbliver handlingslammet i længere perioder.
En deadlock-klausul kan udformes på forskellige måder og tilbyde en række løsninger. Ofte vil deadlock-klausuler indeholde bestemmelser om, hvordan ejerne kan købe hinanden ud af virksomheden.
I TestaVivas ejeraftaler fungerer deadlock-klausulen således: Hvis ejerne er uenige om fundamentale spørgsmål, kan begge parter afgive et tilbud om at købe den andens ejerandele. Den modtagende part kan enten acceptere tilbuddet og sælge sine andele, hvilket løser konflikten, eller vælge at købe den tilbydende parts andele til den foreslåede pris.
Dette system sikrer, at kun seriøse bud afgives, da enhver, der tilbyder at købe, risikerer selv at blive købt ud på samme vilkår.
Når du enten har udfyldt skabelonen hos TestaViva eller haft dit møde med juristen som har udarbejdet ejeraftalen, vil du modtage den med det samme. Når du har modtaget ejeraftalen skal den dateres og underskrives af alle ejerne i selskabet, herefter vil ejeraftalen være gyldig.
Ja, ejeraftaler kan ændres, men det kræver typisk enighed blandt alle parter i aftalen. Ændringerne bør dokumenteres skriftligt og underskrives af alle involverede parter.
Vedtægter er offentligt tilgængelige dokumenter, der regulerer selskabets drift og ledelse, mens ejeraftaler er private aftaler mellem ejerne, der regulerer forholdet mellem dem og ofte går i dybden med emner, som vedtægterne ikke dækker.
Ja, ejeraftaler er juridisk bindende for de parter, der har underskrevet dem. De skal dog være i overensstemmelse med gældende lovgivning og selskabets vedtægter for at være fuldt ud håndhævelige.
Nej, en ejeraftale er en privat aftale og behøver ikke at blive registreret hos nogen myndighed. Det er dog vigtigt, at alle parter har en kopi af den underskrevne aftale.
Mandag-Fredag 9-12 og 12.30-16
Lukket i helligdagene