Hjem > Dødsboartikler > Find afdøde personer
Find afdøde personer | Sådan gør du
Behovet for at undersøge, om en person er død, kan opstå af mange årsager. Måske er det længe siden, du har haft kontakt med vedkommende, eller der sker ændringer i dit liv, der gør det nødvendigt at få afklaret, om personen stadig er i live. Heldigvis findes der flere måder at finde den oplysning på.

Indholdsfortegnelse
Hvor ser du, om en person er død?
Det nemmeste er at tjekke offentligt tilgængelige registre. Mange kommuner og statslige myndigheder har digitale arkiver, hvor du kan søge oplysninger om dødsfald. Derudover er der andre kilder, du kan gøre brug af, som du kan se nedenfor.
Find afdøde i CPR-registret
CPR-registret (Det Centrale Personregister) er en af de primære kilder til den form for information. Du kan gennem www.borger.dk få oplysninger om personer, herunder dødsfald, hvis ikke personen har navne- og adressebeskyttelse. Det koster 98 kr. (2025) og kræver, at du har en række oplysninger om personen, du leder efter. Det skal være enten:
- Navn og adresse
- Navn og fødselsdato
- Navn og CPR-nummer
Det er dog værd at bemærke, at adressen ikke fungerer, hvis det er en person, der er død før 1972.
Afdøde findes ikke i CPR-registret
Når du ikke kan finde afdøde gennem CPR-registret, kan det være, fordi personen er død før 1968-1978, hvor CPR-registret blev indført. Du kan forsøge at finde information gennem de manuelle registerkort i Statens Arkiver. Du skal søge om adgang hos Rigarkivet, og det koster penge at få adgang.
Derudover kan du gøre brug af hjemmesiden www.afdøde.dk, der er et digitalt arkiv, som i stort omfang samler indrykkede dødsannoncer landet over.
Ligeledes kan slægtsforskningssider som FamilySearch eller MyHeritage give adgang til omfattende databaser med oplysninger om afdøde personer.
Lokale kirker kan også være en god kilde, især hvis man leder efter ældre oplysninger. De fører ofte detaljerede arkiver, som kan give indsigt i dødsfald og begravelser.
Har afdøde efterladt et testamente?
Et andet spørgsmål er, om afdøde har efterladt sig et testamente.
Dødsfaldet bliver anmeldt til kirkekontoret, der derefter kontakter skifteretten. Cirka 3-4 uger efter dødsfaldet indkalder skifteretten de pårørende til et møde om, hvordan dødsboet skal behandles. Inden mødet undersøger skifteretten, om der er oprettet et testamente. Hvis det ikke er muligt at finde et notartestamente, som er oprettet hos en notar og registreret i Centralregistret, bliver de fremmødte pårørende spurgt, om afdøde har efterladt sig en anden form for testamente, for eksempel et vidnetestamente, som er underskrevet af to vidner.
Få ekspertrådgivning af TestaViva
Hvis du har behov for professionel hjælp, kan det være en fordel at kontakte en juridisk rådgiver. Hos TestaViva kan vi hjælpe dig gennem processen med at finde oplysninger og håndtere eventuelle juridiske aspekter.
Kom trygt igennem et dødsbo skifte
- Dialog vedr. dødsbo og skifte
- Adgang til platform
- Tilbud på din sag
- Juridisk rådgivning og personlig jurist gennem hele forløbet
- Er du kunde hos en af TestaVivas samarbejdspartnere opnår du rabat på alle løsninger