Hjem > Dødsboartikler > Anmeldelse af dødsfald
Anmeldelse af dødsfald | Hvordan gør du?
Når en person dør, skal du anmelde dødsfaldet. Det kan virke overvældende at tage stilling til praktiske opgaver midt i en sårbar situation. Artiklen forklarer, hvordan du anmelder et dødsfald, og hvad du skal være opmærksom på.

Indholdsfortegnelse
Hvordan melder man et dødsfald?
Det første skridt er at få udstedt en dødsattest af en læge. Anmeldelsen laves digitalt på www.borger.dk og indeholder en række oplysninger om afdøde og begravelsen. Det kan også være en bedemand, der varetager anmeldelsen.
Dødsattest fra lægen
En dødsattest bliver udstedt af den læge, der har konstateret dødsfaldet. Den fungerer som dokumentation for, at den afdøde er død. Først efter denne dødsattest er lavet, kan du foretage en anmeldelse af dødsfaldet. Det er også først, når attesten er blevet udstedt, at den afdøde kan blive bisat eller begravet.
Det skal du have med, når du anmelder et dødsfald
Der er en række oplysninger og dokumenter, du skal have styr på, når du skal anmelde et dødsfald. Nedenfor kan du se hvilke:
Afdødes CPR-nummer
Det er vigtigt at have afdødes CPR-nummer klar, fordi det bruges til at identificere personen i offentlige registre. Det kan du for eksempel finde på afdødes sygesikringsbevis.
Afdødes fødsels- og dåbsattest
Fødsels-og dåbsattester bekræfter afdødes identitet og personlige data. Du kan finde dem ved at henvende dig til et vilkårligt sogn i Danmark. Du kan eventuelt henvende dig til afdødes bopælssogn.
Vielses- eller skilsmisseattest
Hvis afdøde har været gift, skal du også bruge vielses- eller skilsmisseattester. Du kan kontakte sogn eller kommunen, vielsen fandt sted i.
Eventuelle begravelsesønsker
Det er muligt, at du ikke kan få skattefrihed, selvom du opfylder kravene til parcelhusreglen. Det kan blandt andet være, hvis du har brugt din bolig til erhverv eller har haft den udlejet.
Hvem skal jeg selv melde dødsfaldet til?
Efter anmeldelsen skal du selv informere en række personer og andre relevante parter. Du kan her se en liste over, hvem du skal informere.
Pårørende
Du skal selv informere afdødes familie og venner og andre pårørende om dødsfaldet. De får ikke automatisk besked og skal derfor informeres om f.eks. dato for begravelse. Det gælder også kontakten til afdødes eventuelle arbejdsplads og naboer.
Læge
Hvis afdøde går bort i hjemmet, skal du kontakte en læge. Hvis det er et ventet dødsfald, skal du kontakte lægen på 1813, og hvis det er uventet, skal du ringe til 112. Hvis dødsfaldet sker på et plejehjem, sørger plejehjemmet for at kontakte en læge, og hvis det sker på et hospital, laver en læge der en dødsattest.
Bank
Efter dødsfaldet er blevet anmeldt på www.borger.dk, bliver afdødes konti automatisk spærret. Du skal derfor være opmærksom på, at igangværende og fremtidige betalinger bliver betalt til tiden. Hvis du har haft fælleskonti med afdøde, skal du derfor flytte betalinger over til din egen konto, så de ikke bliver spærret. Det er først muligt at få adgang igen, når boet er blevet behandlet af skifteretten.
Udlejer
Hvis afdøde boede til leje, skal udlejeren informeres om dødsfaldet, så lejemålet kan blive opsagt.
Forsikringsselskab
Kontakt afdødes forsikringsselskaber for at opgøre eventuelle dækninger eller udbetalinger af forsikring.
Abonnementer
Tjek abonnementer og medlemskaber og sørg for at opsige dem. Det kan f.eks. være avisabonnementer, fitnessmedlemskab, og internet- og TV-abonnementer.
Få ekspertrådgivning af TestaViva
Hos TestaViva tilbyder vi juridisk rådgivning inden for dødsbobehandling, så du kan få styr på alle aspekter af processen efter et dødsfald. Det kan være en udfordrende tid i perioden efter et dødsfald, og vi står klar til at hjælpe dig med at håndtere de praktiske og juridiske opgaver på professionel vis.
Kom trygt igennem et dødsbo skifte
- Dialog vedr. dødsbo og skifte
- Adgang til platform
- Tilbud på din sag
- Juridisk rådgivning og personlig jurist gennem hele forløbet
- Er du kunde hos en af TestaVivas samarbejdspartnere opnår du rabat på alle løsninger