Hjem > Boligartikler > Rådighedsbeløb
Rådighedsbeløb 2025
Når du begynder at gøre dig tanker om at købe en bolig, er det en god idé at få et overblik over din økonomi, før du går i gang med selve boligjagten. En af de ting, som bankerne tager med i deres overvejelser, når du vil låne penge til en bolig, er dit rådighedsbeløb.

Indholdsfortegnelse
Hvad er et rådighedsbeløb?
Et rådighedsbeløb er det beløb, du har tilbage hver måned, når du har betalt alle dine faste udgifter til forsikringer, el, husleje og lignende. Dit rådighedsbeløb er altså de penge, du bruger på mad, transport, tøj og andet forbrug.
Rådighedsbeløbet giver dig en oversigt over din økonomi og sikrer dig, at du kan få din økonomi til at løbe rundt. Dit boligkøb skal nemlig ikke føre til, at du ikke kan få økonomien til at hænge sammen i hverdagen.
Når du skal købe bolig, kigger bankerne på din husstands indtægter og udgifter for at vurdere, hvad du realistisk set har råd til at låne for. Det gør de for at sikre sig, at du ikke ender i en situation, hvor du pludselig ikke har råd til at betale dit boliglån.
Hvordan beregnes ens rådighedsbeløb?
Helt enkelt er dit rådighedsbeløb dine udgifter trukket fra dine indtægter. Hvis du tjener 30.000 kr. efter skat og har faste udgifter for 13.000, har du altså et rådighedsbeløb på 17.000 kr.
Her kan du se en liste over de mest almindelige faste udgifter:
Typiske faste udgifter
- Husleje
- Forsikringer: f.eks. indbo- og ulykkesforsikring
- Fagforening og A-kasse
- Forsyninger: el, vand, varme
- Pension
- Mobilabonnement
- TV-pakke
- Internet
- Børnepasning: udgifter til institutioner
- Offentlig transport (rejsekort, billetter)
- Bil (forsikringer, afgifter, værkstedsudgifter, benzin/diesel/el)
- Sundhedsmæssige udgifter: f.eks. kontaktlinser og fast medicin
- Abonnement på streamingtjenester (Netflix, Viaplay, HBO mm.)
- Fitnessabonnement eller anden fast fritidsaktivitet
- Lån: renter og afdrag på f.eks. SU-lån, kassekredit og billån
Hvor stort et rådighedsbeløb skal man have?
Det er ikke muligt at give et fast svar på, hvor stort et rådighedsbeløb, du skal have for at købe hus eller lejlighed. Det svinger nemlig alt efter, hvilken bank du bruger, hvor du bor henne, og om du bor alene eller har børn.
Finanstilsynets krav
Finanstilsynet laver anbefalinger til, hvad rådighedsbeløbet som minimum skal være. De bliver opdateret løbende. Nedenfor kan du se anbefalingerne til dit rådighedsbeløb i 2025. Du kan bruge tallene som et udgangspunkt, men de kan, som nævnt, variere og er ikke fastlåste.
Rådighedsbeløb for enlige
Hvis du bor alene, er anbefalingen, at dit rådighedsbeløb bør være mindst 7.520 kr.
Rådighedsbeløb for par
For samlevende par er anbefalingen, at man tilføjer 5.230 kr. ekstra pr. voksen. Det vil altså sige 12.750 kr. i alt.
Rådighedsbeløb for familier
Det anbefalede rådighedsbeløb for familier varierer alt efter, hvor mange børn I har, og hvor gamle de er.
For hvert hjemmeboende barn, I har, stiger det anbefalede rådighedsbeløb. For hvert barn i alderen 0-1 år stiger beløbet med 2.050 kr., for hvert barn i alderen 2-6 år stiger det med 2.620 kr. og for hvert barn i alderen 7-17 år, stiger det med 3.770 kr.
Det vil sige, at hvis I er et par med ét barn på to år, er det anbefalede rådighedsbeløb på de 12.750 kr. for par plus 2.650 kr., som beløbet stiger for børn i alderen 2-6 år.
Hvordan forbedrer jeg mit rådighedsbeløb?
Der er flere ting, du kan gøre for at øge dit rådighedsbeløb. Et helt enkelt råd er at gennemgå alle dine faste udgifter og se, om der er noget, du kan skære fra. Det kan være et fitness-abonnement, du ikke får brugt, eller hvis du har flere streamingtjenester, end du har brug for. Derudover kan du også ringe rundt til forsikringsselskaber og teleselskaber for at orientere dig om, hvorvidt det er muligt at få en billigere løsning, end du har nu.
Det er selvfølgelig også altid værd at overveje, om du reelt har brug for en bil, hvis du har en. For mange kan det godt hænge sammen med offentlig transport eller cykel, og på den måde kan du sænke dine faste udgifter betydeligt.
Hvordan spiller din gældsfaktor en rolle?
Ligesom dit rådighedsbeløb spiller en stor rolle i forhold til dine lånemuligheder, spiller gældsfaktoren også ind. Din gældsfaktor viser forholdet mellem din samlede gæld og din indkomst og viser altså, hvor stor del af din indkomst, der går til at afdrage på lån. En høj gældsfaktor betyder, at du har relativt meget gæld i forhold til din indkomst, og det har en betydning for dine lånemuligheder. Det er noget, banken er opmærksom på, når du vil låne til en bolig.
For at regne ud, hvad din gældsfaktor er, skal du dividere din samlede gæld med din husstands årlige indkomst. Hvis din husstands årlige indkomst er 800.000 kr., og den samlede gæld løber op i 2.500.000, vil regnestykket se ud på følgende måde:
Gældsfaktor =
2.500.000
800.000
= 3,125
En optimal gældsfaktor ligger mellem 0 og 3,5. Hvis gældsfaktoren kommer over 4, bliver den vurderet som høj, og det gør det sværere for dig at få et lån, fordi det betyder en større risiko for banken. Derfor spiller din gældsfaktor, sammen med dit rådighedsbeløb, en stor rolle for dine lånemuligheder.
TestaViva hjælper og rådgiver dig fra A-Z
Hos TestaViva hjælper vi dig med alt, når du står over for at købe en ny bolig. Vi kan rådgive dig inden for alle boligtyper, og derfor kan vi også hjælpe dig med at få styr hele processen – herunder dit rådighedsbeløb.
Kom sikkert i mål med dit boligkøb
Bestil uforpligtende opkald
- Lad vores kunderådgivere give dig et overblik over hvilke dokumenter der kan hjælpe dig
- Personlig rådgivning og tryghed
- Er du kunde hos en af TestaVivas samarbejdspartnere opnår du rabat på alle løsninger
Ring mig op
Lad TestaViva hjælpe dig godt i gang med at finde drømmeboligen, gør brug af vores opstartspakke og få et telefonisk opkald af en af vores rådgivere.