Hjem > Boligartikler > Omkostninger ved huskøb
Omkostninger ved huskøb
Det er en stor beslutning at købe en bolig. Udover selve husets pris skal du tage højde for udgifter som udbetaling, tinglysningsafgifter, renoveringer og løbende boligskatter. At forstå disse poster kan hjælpe dig med at undgå ubehagelige overraskelser og sikre en god start som boligejer.

Indholdsfortegnelse
Selve huset
Den mest åbenlyse udgift, når du køber et hus, er selvfølgelig selve boligens pris. Det er den, som de fleste bruger som rettesnor, når de overvejer, om de har råd til at blive boligejere. Men der er mange flere udgifter ved et huskøb, som du skal have i baghovedet, når du overvejer at købe bolig.
Renovering og indretning
Når du køber et hus, skal du overveje, hvilken stand det er i, eller om der skal laves fundamentale ændringer, før du kan bo i det. Du kan bruge tilstandsrapporten til at få et overblik over, hvad der kunne være oplagt at få lavet, eller om der ligefrem er noget, der skal laves, før du kan bo i boligen. Det kan nemlig løbe op i mange penge, når du skal renovere din bolig.
Derfor kan et ellers billigt hus ende med at koste dig meget mere end forventet.
Hvis du skal renovere hele boligen med dyre rum som badeværelse og køkken og have ændret på rørføring eller lagt nyt gulv, kan det hurtigt løbe op i flere hundredetusinde kroner, før renoveringen er gennemført.
Du skal selvfølgelig også huske på udgifterne til både flytning og eventuelle køb af møbler, der skal til for, at du kan bo i boligen.
Tinglysning af skøde
Du skal have in mente, at du skal betale for at få tinglyst dit skøde. Et skøde er et dokument, der indeholder oplysninger om bolighandlen. Når skødet er tinglyst, er det offentligt tilgængeligt og viser, at det er dig, der ejer boligen.
Tinglysningsafgiften består af en variabel pris på 0,6% af boligens pris, rundet op til nærmeste hundrede, lagt sammen med en fast pris på 1.850 kr. Alt efter prisen på din bolig, kan det altså ende med, at du skal betale et stort beløb.
Tinglysningsafgift på realkreditlån
Som en sikkerhed for dit lån skal lånet tinglyses som en hæftelse i tingbogen. Tinglysningsafgiften består, ligesom med skødet, af en variabel og en fast pris. Den variable pris lyder på 1,45% af det lånte beløb, og den faste pris udgør 1.825 kr.
Du kan i nogle tilfælde spare på udgiften, hvis sælgeren i forvejen har et tinglyst lån, som du med dit lån kan overtage. Beløbet på den tidligere betalte tinglysningsafgift kan trækkes fra din udgift, og det kan resultere i et væsentligt lavere beløb.
Tinglysningsafgift på boliglån
Mange bruger et banklån til at finansiere det resterende beløb af boligens pris, som ikke kan finansieres gennem et realkreditlån. Med udgangspunkt i et realkreditlån på 80% og egen udbetaling på 5%, skal du låne 15% i banken.
Det samme princip, der gælder for realkreditlån, gør sig gældende her. Banken får sikkerhed for lånet gennem et pantebrev i din bolig, og det pantebrev skal tinglyses. Det er de samme beløb, der gælder med et variabelt beløb på 1,45% af lånet og en fast pris på 1.825 kr.
Kurssikring
Som regel overtager du ikke din bolig samme dag, som du underskriver købsaftalen. Derfor risikerer du, at obligationskurserne på dit realkreditlån har ændret sig, når du overtager boligen. Det har betydning for dit lån, der kan se væsentligt anderledes ud. For at sikre at kursen – og den månedlige ydelse – forbliver den samme, kan du foretage en kurssikring. Den sikrer, at du kan få lånet til samme kurs som det lød i det oprindelige tilbud. Prisen på kurssikring varierer fra bank til bank og afhænger af, hvor lang en periode, det skal gælde for.
Ejendomsskat (Grundskyld)
Som boligejer betaler du ejendomsskat (grundskyld) og ejendomsværdiskat.
Grundskyld er en skat, du betaler af ejendommens grundværdi til kommunen, det vil sige jorden uden boligen. Grundværdien tager udgangspunkt i den offentlige ejendomsvurdering. Beløbet, du skal betale, afhænger af, hvilken kommune du bor i. Hver kommune fastsætter en promillesats af grundværdien, som du bliver beskattet af. Før grundskylden udregnes, bliver der trukket 20% fra grundværdien.
Et eksempel kan se ud på følgende måde:
Hvis din grund bliver vurderet til 500.000 kr., og kommunen har en grundskyldspromille på 8 (0,8%), skal du først trække 20% fra grundværdien. Det giver 400.000 kr. Derefter ganger du beløbet med grundskyldspromillen.
Du skal dermed betale 3.200 kr. i ejendomsskat. Beløbet bliver betalt gennem din forskuds- og årsopgørelse.
Ejendomsværdiskat er en skat, du betaler til staten af ejendommens værdi. Den tager udgangspunkt i den offentlige ejendomsvurdering. Ejendomsværdiskatten svarer til 0,51% af ejendomsværdien. Det gælder for ejendomme med en ejendomsværdi på op til 9,2 millioner. Hvis ejendomsværdien er højere, lyder skatten på 1,4%.
Ligesom ved ejendomsskatten bliver der trukket 20% fra ejendomsværdien, før man udregner skatten. Derfor vil et eksempel se ud på følgende måde:
Hvis din ejendomsværdi er 500.000 kr., skal 20% trækkes fra. Det er 400.000 kr. Derefter ganger du beløbet med 0,51%.
Du skal altså betale 2.040 kr. i ejendomsværdiskat. Ligesom ejendomsskatten bliver ejendomsværdiskatten også betalt gennem din forskuds- og årsopgørelse.
Hvis du har lejet boligen ud, skal du kun betale ejendomsværdiskat for den periode, du selv har boet i den. Lejer du en del af din bolig ud, skal du ikke betale ejendomsværdiskat for den del af boligen, du har lejet ud.
Hvorfor har vi fået et nyt boligskattesystem?
Ejendomsvurderingerne spiller en stor rolle i forhold til, hvad du skal betale i boligskat. Det gør de, fordi du som boligejer betaler skat ud fra din ejendomsvurdering. De tidligere ejendomsvurderinger var ofte fra 2011, og de var dermed forældede. Det vil sige, at de ikke afspejlede boligens reelle værdi, som førte til, at boligejerne ikke blev beskattet korrekt.
Derfor er det en del af det nye boligskattesystem, at ejendomsvurderingerne løbende skal opdateres, så beskatningen altid følger ejendommens værdi.
Alle boliger vil få en ny ejendomsvurdering hvert andet år, som fungerer som beskatningsgrundlaget for de efterfølgende to år.
Formålet med det nye boligskattesystem er at sikre, at ejendomsvurderingerne hele tiden afspejler sig i ejendommens reelle værdi, så du bliver beskattet på et korrekt grundlag.
Det kan være svært at gennemskue, hvilken betydning det nye boligskattesystem egentlig har for dig som boligejer. Hos TestaViva står vi altid klar til at besvare alle dine boligrelaterede spørgsmål, også hvis du har spørgsmål til det nye boligskattesystem.
Få ekspertrådgivning af TestaViva
Hos TestaViva er vi eksperter inden for juridisk køberrådgivning. Vi rådgiver inden for alle typer af bolig, og derfor står vi altid klar til at hjælpe dig ud fra lige præcis din unikke situation. Vi hjælper dig med at gennemgå og forstå hele købsprocessen, så du med ro i maven kan købe din næste bolig.
Kom sikkert i mål med dit boligkøb
Bestil uforpligtende opkald
- Lad vores kunderådgivere give dig et overblik over hvilke dokumenter der kan hjælpe dig
- Personlig rådgivning og tryghed
- Er du kunde hos en af TestaVivas samarbejdspartnere opnår du rabat på alle løsninger
Ring mig op
Lad TestaViva hjælpe dig godt i gang med at finde drømmeboligen, gør brug af vores opstartspakke og få et telefonisk opkald af en af vores rådgivere.