fbpx

Skal vi lave ægtepagt, når jeg giver min kone en stor gave?

Brevkassespørgsmål

Hej. Jeg har en virksomhed, og det er efterhånden begyndt at gå ret dårligt. Min kone og jeg ejer sammen vores hus plus bil m.m. Jeg tænkte, jeg ville ”sælge” alt sammen til min kone, så mine kreditorer ikke kan komme efter det. Jeg har fået at vide, at vi ikke bare kan gøre det uden også at oprette en gave ægtepagt? Er det korrekt?

Svar fra juristen

Hej,

Tak for jeres henvendelse. Det var korrekt, men pr. 1. januar 2018 er det ikke længere korrekt. Almindelige sædvanlige gaver mellem ægtefæller har aldrig skullet gives ved en ægtepagt; men større gaver, der ikke står i forhold med jeres økonomi, har for at være gyldige for omverden, skullet gives ved ægtepagt.

Reglen er blevet ophævet i den nye lov om ægtefællers økonomiske forhold. Der er nu intet krav om gaveægtepagt, men konkurslovens regler er blevet udvidet, så større gaver mellem ægtefæller kan kræves omstødt af kreditorer (eller arvinger), hvis gaven ikke har karakter af almindelig sædvanlige gaver.

Det er derfor tvivlsomt, om du kan unddrage kreditorerne dine aktiver ved at overdrage dem i din kones navn. Ud fra din forklaring vil jeg ikke mene, at det er muligt i hvert fald.

Jeg håber, at det besvarede dit spørgsmål – ellers er du meget velkommen til at kontakte os igen.

Er du sikret juridisk?

Hos TestaViva kan du teste hvilke juridiske dokumenter du bør have. Tag testen og svar på enkelte spørgsmål omkring din livssituation for at blive klogere på hvilke juridiske dokumenter du bør have.