fbpx

Brevkassespørgsmål

Hej. Vi er et par, der tidligere har oprettet testamente. Vi har hørt fra nogle venner, at det er en god idé at tjekke sit testamente igennem engang imellem. Hvor ofte skal vi gøre det og er der nogle særlige tidspunkter eller begivenheder, hvor vi bør gøre det?

Svar fra juristen

Hej,

Der er ikke nogen faste regler for, hvor ofte i skal opdatere jeres testamente, men en god tommelfingerregel er, at I gennemgår testamentet en gang om året.

I spørger også, hvilke ændringer i livsforhold eller omstændigheder, hvor vi vil anbefale en revision af testamentet. Heller ikke her kan vi give et håndfast svar – det kan være både små og store begivenheder, der har indflydelse på testamentet.

Som kunde hos TestaViva kan du gå på borger.dk og give samtykke til, at vi minder jer om behovet for at gennemse testamentet. Det gør vi, hvis der sker ændringer i jeres liv, der kan have betydning for testamentet – det kan f.eks. være en skilsmisse, at I får børn eller bliver gift.

Helt generelt kan man sige, at har man et ordentligt testamente, hvor der grundlæggende er taget højde for det hele, så kan testamentet ofte holde i mange år. De ændringsbehov, vi oplever hyppigst er:

Ofte kommer behovet for opdatering af, at testator har opdaget, at der kan spares penge ved at betænke en velgørende forening ud over de arvinger, man først havde i tankerne. Det er særligt aktuelt, hvis arvingerne hører til i den højeste arveafgiftsklasse (boafgiftsklasse).


Hvis I opretter et testamente hos TestaViva, angiver I jeres relation til arvingen; på den måde ved systemet, om det er en person, der skal betale den forhøjede boafgift, og derfor vil systemet automatisk hjælpe med en formulering, der kan spare arvingen penge i boafgift.

Når vores brugere kommer til os for at få hjælp til at opdatere ældre testamenter, er der en alvorlig fejl, som vi ser igen og igen.


I mange testamenter er børnenes arv gjort til rent skilsmissesæreje. Det er rent ud sagt en rigtig dårlig ide. Hvis dit barns arv er gjort til skilsmissesæreje, og dit svigerbarn dør først, så kommer arven som skilsmissesæreje automatisk til at indgå i delingsformuen. Som en del af delingsformuen kan noget af arven fx ende som betaling til det afdøde svigerbarns kreditorer.
Vil man sikre arven, bør man ændre til fuldstændigt særeje eller kombinationssæreje (som sikrer, at arven ved svigerbarnets død bliver fuldstændigt særeje).

Laver du et helt nyt testamente på TestaVivas online platform, har vi sikret, at det ikke er muligt at vælge ’skilsmissesæreje’ ved arv til børn – vi kan ikke se nogle fordele i denne konstruktion.

Jeg håber, at det besvarede jeres spørgsmål – ellers er I meget velkommen til at kontakte os igen.

Tryk her for at læse mere om samtykke til borger.dk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *