fbpx

Er der et økonomisk mindstekrav for en ægtefælle i arv?

Spørgsmål fra brevkassen

Hej,

Min ægtefælle er fornylig gået bort og vores samlede formue er meget begrænset. Jeg har hørt fra flere sider, at jeg derfor ikke behøver at udbetale arv til min ægtefælles to børn. Det er børn, hun havde med hendes tidligere mand.

Svar fra juristen

Hej

Det, du omtaler, er “suppleringsarv”, som en ægtefælle mindst har krav på. Det er en rettighed for den længstlevende ægtefælle til at kunne udtage så meget, at værdien heraf sammenlagt med den længstlevendes boslod og arvelod samt fuldstændige særeje udgør indtil 760.000 kr. (2018-tal).

Ved beregning af beløbet skal man også indregne pensions- og forsikringsydelser, der kommer til udbetaling til den længstlevende ægtefælle i forbindelse med dødsfaldet. Er der særeje, skal dette også indgå i beregningen, uanset hvilken særejeform, der er tale om.

Retten til suppleringsarv er en personlig ret for ægtefællen. Ægtefællen kan afstå fra at gøre retten gældende, og retten til suppleringsarv kan ikke gennemtvinges af den længstlevendes kreditorer. Retten til suppleringsarv overgår heller ikke til den længstlevendes dødsbo, hvis længstlevende går bort, inden førstafdødes dødsbo er udleveret. Den længstlevende kan også før førstafdødes død give afkald på suppleringsarv.

Jeg håber, at det besvarede dit spørgsmål – ellers er du meget velkommen til at kontakte os igen.

Er du sikret juridisk?

Hos TestaViva kan du teste hvilke juridiske dokumenter du bør have. Tag testen og svar på enkelte spørgsmål omkring din livssituation for at blive klogere på hvilke juridiske dokumenter du bør have.