Hvad er en samejekontrakt?
En samejekontrakt er en kontrakt mellem to eller flere personer, der ejer en lejlighed, et hus eller en feriebolig sammen. I kontrakten bliver I enige om, hvordan spillereglerne skal være, mens I bor i boligen, og hvordan det skal foregå, hvis boligen skal sælges, eller hvis man en dag går hver til sit.
Hvem kan lave en samejekontrakt?
Du kan lave en samejekontrakt med din partner, hvis ikke I er gift. Det er også muligt at være flere end to personer, der laver en samejekontrakt sammen, hvis I for eksempel er en gruppe venner, der køber en delebolig eller et sommerhus, eller hvis du arver eller køber en feriebolig sammen med dine søskende. Er man mere end én ejer af boligen, er det således altid en god idé at lave en samejekontrakt, som er gældende for jer, hvis I en dag ikke længere kan blive enige om forhold vedrørende boligen.
Hvad står der i en samejekontrakt?
I kontrakten nedskriver I følgende:
- Hvor meget hver person økonomisk har indskudt i boligen
- Opsigelsesfrist for begge parter
- Mulighederne for at købe hinanden ud
- Rettigheder hvis den ene person går bort (dette erstatter dog ikke behovet for et testamente)
- Regler under samejet
- Enighed om hvad der skal ske, hvis man går hver til sit
- Hvordan boligen skal sælges
Hvorfor skal I lave en samejekontakt, når I ejer bolig sammen?
I bør lave en samejekontrakt for at gøre det nemmest for jer selv – både mens i bor i boligen, men især den dag I skal sælge jeres fælles bolig.
For de fleste er det ganske problemfrit at stå over for et boligkøb sammen, men det kan indebære flere uenigheder, når boligen en dag skal sælges igen.
Uanset om I går hver til sit som gode eller mindre gode venner, kan det være svært at komme til enighed ved deling af en bolig, når der er penge og/eller følelser involveret. I sådan en situation kan en samejekontrakt være afgørende for, om I skilles som gode venner eller ej. Det er altid nemmere at acceptere præmisserne for et boligsalg, hvis man selv har været med til at indgå aftalen om, hvordan dette skal foregå.
Har I ikke lavet samejekontrakt, og kan I ikke blive enige, kan I risikere en retssag, der skal afgøre tvisterne omkring salget af boligen. Dette vil være en meget omkostningsfuld byrde for jer begge.
Har I bolig sammen, men ingen samejekontrakt?
Hvis I ejer en bolig sammen og ikke har fået skrevet en samejekontrakt endnu, anbefaler TestaViva, at I får det gjort. Det kan give tryghed hos jer begge. Hos TestaViva kan I nemt og sikkert lave en samejekontrakt online.
Hvordan laver I en samejekontrakt hos TestaViva?
Når I har oprettet en bruger hos TestaViva, kan I benytte jer af vores selvbetjeningsløsning, hvor I kan oprette jeres samejekontrakt ved hjælp af vores digitale formular. Her bliver I bliver guidet hele vejen fra start til slut. Ønsker I personlig juridisk rådgivning, er TestaVivas dygtige jurister klar til at rådgive jer over telefonen, så I får en samejekontrakt, der stemmer overens med jeres ønsker og behov.